Zúčastnili jsme se fóra 30 let svobodných právnických profesí

V pondělí 21. října proběhlo ve slavnostních prostorách pražského Paláce Žofín diskusní fórum Exekutorské komory ČR k výročí 30 let svobodných právnických profesí. Akce se zúčastnili přední osobnosti právnického stavu, které zhodnotily nejvýznamnější trendy jeho porevoluční historie, ale i současné problémy a otázky do budoucna.

Historii a přínos soudních exekutorů z hlediska vymahatelnosti práva v ČR shrnul ve svém úvodním projevu prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil. Poukázal také na problémy, se kterými se exekutorský stav aktuálně potýká, a zopakoval návrhy jejich možných řešení, které komora dlouhodobě prosazuje.

Porevoluční vývoj právního řádu a soudnictví v Česku zhodnotil předseda Nejvyššího soudu ČR Pavel Šámal, z pohledu soudců se do diskuze dále zapojili například prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, emeritní ústavní soudce Stanislav Balík či soudkyně pražského soudu Martina Kasíková.

Za advokáty na akci vystoupili předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek a člen jejího představenstva Michal Žižlavský. Nechyběli ani zástupci politické sféry poslanci Marek Benda a Marek Výborný.