V dluhové pasti je v Česku více než 500 tisíc lidí, do oddlužení jich každoročně vstupuje jen 20 tisíc. Odrazuje je neznalost i podmínky, jak vyplývá z průzkumu PAQ Research. Pomoci by jim mohla novela insolvenčního zákona, která přinese zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky. Zatímco sociologové ji vítají, Česká asociace věřitelů upozorňuje, že bude mít negativní dopad na celou ekonomiku. Dnes o ní má jednat vláda.

Česká asociace věřitelů je ale opačného názoru. Upozorňuje na to, že se sníží návratnost pohledávek. „Klesne dramaticky. Podle propočtů věřitelů na pět až deset procent. Tvrdě to poznamená věřitele, zejména ty drobné – jde třeba o pronajímatele bytů, o důchodce, kteří půjčili známým své celoživotní úspory, nebo o lidi, jimž od práce utekl řemeslník i s inkasovanou zálohou,“ poznamenala pro Lidovky.cz výkonná ředitelka asociace Petra Kolářová.

Kolářová dodala, že se novinka negativně projeví v celé ekonomice. „Na kratší oddlužení doplatí i veřejné rozpočty. Více než polovina pohledávek v oddluženích totiž patří státu, krajům, městům a obcím a jejich příspěvkovým organizacím,“ dodala.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

21. 6. 2023

MEDIÁLNÍ