Ještě vloni chodily věřitelce Anetě na účet dva tisíce korun měsíčně. Letos už to nejsou ani dvě stovky. Srážky ze mzdy její bývalé kolegyně, které kdysi půjčila peníze, neustále klesají. Dlužnice vydělává pořád stejně. Stát jí ale nechává více peněz jako nezabavitelné minimum. Aneta je nyní v situaci, kdy potřebuje peníze víc než kdy dřív. Podobně jako řada ostatních věřitelů, na které dopadá inflace.

„Srážky ze mzdy dlužníků klesly na historické minimum. Nejvíc na to doplácejí drobní věřitelé, jako jsou pronajímatelé bytů, matky samoživitelky, oběti trestných činů nebo malí a střední podnikatelé. Podle průzkumu České asociace věřitelů přestaly srážky fungovat v 52 % řízení,” uvádí Petra Kolářová z této názorové platformy.

Česká asociace věřitelů na základě požadavků lidí, kteří se na ni obracejí např. formou bezplatné poradny, doporučuje, aby se chyba v systému srážek upravila. Vhodným řešením může být stanovení výše srážky procentem z celkového příjmu dlužníka. Variantou je i stanovení minimální výše srážky, která by byla pro dlužníky únosná a současně motivační – tj. 1.750 Kč, což je na úrovni 10 % minimální mzdy.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

13. .6. 2023

MEDIÁLNÍ