Dlužníkům se ze mzdy sráží nejméně peněz v historii, důvodem jsou rostoucí náklady na bydlení, které se promítají do částky, kterou v exekuci nelze zabavit. To ale přináší stále větší potíže věřitelům. Podle průzkumu v právních poradnách na to nejvíce doplácejí rodiče samoživitelé, oběti trestných činů nebo pronajímatelé bytů. Česká asociace věřitelů proto navrhuje změny, jednat by o nich chtěla s resortem spravedlnosti.

Například věřitelka Aneta Musilová půjčila kolegyni peníze na opravu auta. Spolu s dalšími pohledávkami jí pak dlužila celkem šedesát tisíc korun, které odmítla vrátit. „Exekuci jsme podávali v roce 2019, pak se čekalo na srážky, protože jsme zjistili, že dluží více lidem,“ sdělila Musilová. Navíc věřitelka vážně onemocněla, a peníze tak potřebuje o to více. Loni jí přišly první splátky ve výši dvou tisíc korun měsíčně, letos už je to jen 180 korun. Dlužnice přitom vydělává stále stejně. Stát jí ale nechává více jako nezabavitelné minimum.

„Tím motorem, který zapříčinil celou tuto systémovou chybu, bylo zvýšení nákladů na bydlení. Z tohoto údaje se vypočítává nezabavitelná částka, která zůstává dlužníkovi,“ ujasnila ředitelka České asociace věřitelů Petra Kolářová.

Česká asociace věřitelů navrhuje změny, jednat by o nich chtěla i s ministerstvem spravedlnosti. Jedním z návrhů je stanovení minimální výše srážky na 1750 korun, což je zhruba desetina minimální mzdy. Resort spravedlnosti dodává, že loni připravil novelizaci a úpravu výpočtů. Nyní se vedou další debaty v pracovní skupině.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

15. 6. 2023

MEDIÁLNÍ