Připravovaná novela insolvenčního zákona by měla zkrátit dobu oddlužení z pěti let na tři roky. Mnoho dlužníků by takovouto změnu určitě přivítalo. Insolvence by se totiž zbavili za kratší dobu, a navíc by je to stálo méně peněz. Jenže, co se stane s dluhy, které během těchto tří let nestihnou uhradit? Ty zaplatí věřitelé ze svého. „Ke mně se nedostane ani polovina toho, co mi dluží. Stát nemyslí na lidi, kteří jsou v tomto případě poškození,“ říká pan Josef P., který marně čeká na peníze od třech dlužníků.

„Zkrácení doby oddlužení by ale dramaticky poznamenalo vymahatelnost práva v Česku. Ať už by šlo o statisícové nebo několikamiliónové dluhy, po třech letech by měl dlužník klid. Za tu dobu by mu stačilo splatit jen špetku toho, co dluží,“ upozorňuje Petra Kolářová z České asociace věřitelů.

Podle ní na celou situaci doplatí věřitelé, pro které je novela naopak extrémně nepříznivá. „Můžeme to uvést na příkladu. Když dlužník s čistým příjmem 25 tisíc měsíčně (se dvěma dětmi a manželkou) spadne do osobního bankrotu, za současné situace mu stačí během pěti let splatit 247 tisíc. Jenže kdyby se doba zkrátila na tři roky, věřitel by dostal o 100 tisíc méně,“ vysvětluje Kolářová s tím, že dle zákona musí každému dlužníkovi po srážce dluhu z čisté mzdy zbýt nezabavitelná částka, tedy jakési nezbytné minimum.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

30. 9. 2022

MEDIÁLNÍ