Srážky ze mzdy jsou považovány za nejúčinnější a nejméně invazivní způsob provedení exekuce. Jenže strhávat dlužníkům peníze přímo z výplaty se stává stále těžší. Může za to výrazné navýšení nezabavitelné částky. Česká asociace věřitelů ve svém průzkumu mezi soudními exekutory zjišťovala, jak se situace dotkla věřitelů.

Rostoucí nezabavitelné minimum vede k tomu, že u některých osob nemohou být srážky ze mzdy prováděny vůbec. Pokud se do exekuce či insolvence dostane například člověk s čistým příjmem 22 000 korun měsíčně, dvěma dětmi a manželkou, jeho nezabavitelná částka bude činit přesně 22 000 korun. To znamená, že u takového dlužníka nemůže být srážka provedena, a k jeho věřitelům se tak plnění dostává jen velmi obtížně.

Česká asociace věřitelů (ČAV) se proto rozhodla realizovat průzkum mezi soudními exekutory. Cílem bylo zjistit, jak navyšování nezabavitelné částky poznamenalo věřitele. Průzkumu se zúčastnilo celkem 32 soudních exekutorů z celé České republiky.

„Z průzkumu vyplývá, že se opakované navyšování nezabavitelné částky negativně dotýká věřitelů i samotných dlužníků. Prodlužuje se exekuční řízení a věřitelé přicházejí o své splátky. U dlužníků zase exekutoři nemají často jinou možnost než zahájit mobiliární exekuci a vstoupit jim do obydlí. To však mnozí povinní vnímají jako příkoří. V České asociaci věřitelů proto navrhujeme, že řešením by mohlo být například stanovení srážek určitým procentem z příjmu,” uzavírá Petra Kolářová, výkonná ředitelka ČAV.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

12. 6. 2023

MEDIÁLNÍ