Srážky ze mzdy jsou považovány za nejúčinnější a nejméně invazivní způsob provedení exekuce. Jenže strhávat lidem peníze přímo z výplaty se stává stále těžší. Proto exekutoři často nemají jinou možnost, než sáhnout po mobiliární exekuci. „Ta je však dlužníky vnímána často velmi úkorně,“ upozorňuje právník Karel Pásek.

Jen loni se nezabavitelná částka zvýšila celkem pětkrát. Další navyšování přišlo letos v lednu. Vedle růstu normativních nákladů na bydlení je důvodem i zvýšení životního minima. „Kvůli tomu, že nezabavitelná částka narůstá, srážky ze mzdy klesly o desítky procent a v mnoha případech nemohou být realizovány vůbec,“ říká o důsledcích navyšování nezabavitelné částky Karel Pásek, právník a odborník na dlužnicko-věřitelskou problematiku.

A co stále rostoucí nezabavitelná částka znamená pro věřitele? Těm tato změna přinese nižší uspokojení pohledávek a celkové prodloužení exekučního řízení.

„Pro věřitele je to drtivé. Spoustu z nich čeká na měsíční srážky od dlužníků a s těmito penězi počítá ve vlastním napjatém rozpočtu. Když například matkám samoživitelkám přestane chodit i to málo, co pravidelně dostávaly z exekuce, mohou se ocitnout ve vážných problémech,” upozorňuje Petra Kolářová, výkonná ředitelka České asociace věřitelů. Podle ní by bylo řešením, aby se srážky z příjmu stanovovaly procentem. Tím by se vyloučil vliv navýšení normativních nákladů na bydlení.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

30. 3. 2023

MEDIÁLNÍ