Srážky ze mzdy dlužníků přestaly fungovat u 52 procent exekučních řízení. Jejich množství kleslo na historické minimum. Důvodem jsou rostoucí náklady na bydlení, které se promítají do růstu částky, kterou dlužníkům v exekuci nelze zabavit. Uvedli to dnes zástupci České asociace věřitelů na tiskové konferenci.

Nezabavitelná částka v posledních dvou letech výrazně vzrostla. Vypočítává se z takzvaných normativních nákladů na bydlení, o jejich zvýšení rozhoduje vláda. Na růst nezabavitelné částky, tedy minima, které musí dlužníkovi zůstat, podle asociace věřitelů nejvíc doplácejí drobní věřitelé, jako jsou pronajímatelé bytů, matky samoživitelky, oběti trestných činů nebo malí a střední podnikatelé, protože pak mohou přijít o jiný majetek.

Asociace věřitelů doporučuje, aby se systém srážek ze mzdy upravil. Vhodným řešením by podle ní mohlo být stanovení výše srážky procentem z celkového příjmu dlužníka. Variantou je i stanovení minimální výše měsíční srážky, která by byla pro dlužníky únosná a zároveň motivační. Asociace navrhuje 1750 Kč, což je na úrovni desetiny minimální mzdy.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

13. 6. 2023

MEDIÁLNÍ