Srážky ze mzdy dlužníků přestaly podle České asociace věřitelů fungovat u 52 procent exekučních řízení. Jejich množství kleslo na historické minimum. Důvodem jsou rostoucí náklady na bydlení, které se promítají do růstu částky, kterou dlužníkům v exekuci nelze zabavit. Věřitelé tak v mnoha případech marně čekají na své peníze.

Nezabavitelná částka v posledních dvou letech výrazně vzrostla. Vypočítává se z takzvaných normativních nákladů na bydlení, o jejich zvýšení rozhoduje vláda. „Srážky ze mzdy dlužníků klesly na historické minimum. Nejvíc na to doplácejí drobní věřitelé, jako jsou pronajímatelé bytů, matky samoživitelky, oběti trestných činů nebo malí a střední podnikatelé,“ sdělila na tiskové konferenci Mgr. Petra Kolářová z České asociace věřitelů. „Podle průzkumu asociace přestaly srážky fungovat v 52 % řízení,” upozornila.

Česká asociace věřitelů na základě požadavků lidí, kteří se na ni obracejí např. formou bezplatné poradny, doporučuje, aby se chyba v systému srážek upravila. Vhodným řešením může být stanovení výše srážky procentem z celkového příjmu dlužníka. Variantou je i stanovení minimální výše srážky, která by byla pro dlužníky únosná a současně motivační. Asociace navrhuje 1750 Kč, což je na úrovni 10 % minimální mzdy.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

14. 6. 2023

MEDIÁLNÍ