Počet zahájených exekucí meziročně klesl

Za první kvartál letošního roku bylo zahájeno celkem 105 000 nových exekucí. Oproti prvnímu čtvrtletí roku 2019 jde o snížení téměř o čtvrtinu. Data zveřejnila Exekutorská komora, podle níž údaje potvrzují dlouhodobý trend poklesu počtu nově zahajovaných exekucí, jehož pokračování očekává i ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

V loňském roce bylo zahájeno celkem 506 995 nových exekučních řízení. Oproti poslednímu kvartálu roku 2019 znamenají aktuální čísla pokles o 21 000 nových případů, tedy o více než 16 procent. Ve srovnání s prvním kvartálem 2019 je pak pokles ještě výraznější, neboť dané období bylo podle Exekutorské komory z hlediska počtu nových exekucí nadprůměrné.
„Na hodnocení příčin je zatím brzy, ale předběžně můžeme soudit, že se střetl dlouhodobý trend poklesu exekucí související s doposud dobrou ekonomickou situací v ČR a krátkodobý propad způsobený opatřeními v boji proti koronavirové epidemii,“ uvádí mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová. Obdobný trend lze podle komory očekávat i v dalším čtvrtletí.

Meziroční srovnání nápadu exekucí

období 2019 2020
leden 46 000 37 000
únor 42 000 35 000
březen 51 000 33 000

Postupný pokles nápadu nových exekucí lze sledovat i z dlouhodobého hlediska. Historicky nejvíce exekucí bylo zahájeno v roce 2011, kdy se v této oblasti naplno projevily dopady hospodářské krize. Konkrétně šlo o více než 950 000 nových exekučních řízení. S výjimkou roku 2014, kdy bylo zahájeno téměř 880 000 nových exekucí, jejich počet setrvale klesá.

Vývoj počtu exekucí

Autor: REDAKCE, tisková zpráva Exekutorské komory ČR