Vláda hazarduje s věřiteli. Schválila zavedení teritoriality exekutorských úřadů

3. 7. 2015
Dne 1. července 2015 schválila vláda senátorskou novelu exekučního řádu z dílny Zdeňka Škromacha, jejímž cílem je omezit dosavadní celorepublikovou působnost exekutorských úřadů. Nedávná analýza, kterou si zadalo Ministerstvo spravedlnosti, přitom jasně potvrdila to, před čím zástupci věřitelů již dlouhodobě varují: omezení územní působnosti exekutorů sníží vymahatelnost pohledávek a významně prodlouží a prodraží proces vymáhání. To se nakonec odrazí v ceně a dostupnosti služeb pro běžné občany.
Rozhodnutí vlády je o to překvapivější, že se pro současnou podobu návrhu nevyjádřilo žádné z dotázaných ministerstev. Většina z nich se shoduje na tom, že zavedení teritoriality by měla předcházet důkladná odborná diskuze a další analýza dopadů této změny, přestože jednu analýzu od expertů z pražské VŠE má vláda již od jara tohoto roku k dispozici. Zástupci věřitelů a podnikatelských subjektů včetně ČAV se k této změně staví velmi negativně. Své zamítavé stanovisko v nedávné době vyjádřila například Hospodářská komora ČR, Asociace malých a středních podniků ČR, Česká leasingová a finanční asociace a také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Již třetí novela exekučního řádu od roku 2014, která navrhuje zavedení tzv. exekutorské teritoriality, nyní zamíří do Sněmovny, která ji projedná letos na podzim.
allmedia 4U