Sympozium „Odměna exekutora a náhrada nákladů“ poukázalo na hrozby snížení exekutorského tarifu

11. 7. 2016
V úterý 21. června 2016 se v pražském Paspově sále pod taktovkou Havlíček Brain Team a Exekutorské komory uskutečnilo další sympozium z prestižního cyklu Pražský právnický podzim, tentokrát na téma odměny exekutora a náhrady nákladů exekučního řízení.
Akce reagovala na aktuální záměr Ministerstva spravedlnosti ČR razantně snížit exekutorský tarif. Jak na akci uvedl zástupce ministerstva Antonín Stanislav, legislativní návrh snižující odměnu exekutorů by měl být ještě v průběhu léta odeslán do mezirezortního připomínkového řízení a od 1. ledna příštího roku by pak mělo dojít k prvnímu snížení tarifu.

Exekutoři varují, že plánovaná změna může být pro jejich úřady likvidační a výrazně zhorší vymahatelnost pohledávek v ČR. Na stranu exekutorů se přiklonila i řada zástupců odborné veřejnosti, např. prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala či advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Na sympoziu vystoupil také prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk, který upozornil na drtivé důsledky plánované úpravy nejen pro exekutory, ale především pro věřitele. Těm se totiž v případě snížení exekutorského tarifu za současného zavedení povinných záloh vymáhání prostřednictvím exekutora již ekonomicky nemusí vyplatit, a pohledávky tak pro ně bude levnější rovnou odepisovat.
Celý projev Pavla Staňka si můžete přehrát ZDE.
ČvP