Reakce ČAV na výsledky jednání vlády ve věci zvýšení soudních poplatků a nezabavitelné částky

17. 2. 2020
Zvýšení nezabavitelné částky bude mít pro věřitele negativní dopady, neboť povede k jejich nižšímu uspokojení, případně k výraznému prodloužení doby splácení. Na rozdíl od zákonodárců se nedomnívám, že by tato změna dokázala ve větší míře motivovat občany, kteří se dnes vyhýbají splácení a pracují načerno, k návratu do legálního systému. Místo skokového navýšení bychom z tohoto hlediska více uvítali změnu principu výpočtu nezabavitelné částky, která by narůstala úměrně dlužníkovu příjmu. Díky tomu by byl dlužník motivován svůj příjem zvyšovat, na čemž by vydělal on i jeho věřitel.

Zvýšení soudních poplatků považujeme za velmi nežádoucí. V praxi by vedlo k tomu, že se některé pohledávky zcela přestanou vymáhat, případně by nově mohly být vymáhány mimosoudně mimo regulovaný systém. Věřitel je již nyní v průběhu vymáhání zatížen nemalými náklady, které musí zaplatit, aniž by měl jistotu, že se nakonec dočká uhrazení svého nároku. Zvýšení soudních poplatků v kombinaci s dalšími kroky snižujícími šanci na vymožení dluhu povedou k tomu, že drobní věřitelé na své právo raději úplně rezignují. Ti větší pak zvýšené náklady pravděpodobně budou nuceni promítnout do ceny služeb. V případech, kdy se nárok věřitele podaří vymoct, doplatí na zvýšení soudního poplatku především dlužník, který je povinen ho věřiteli kompenzovat. Vzhledem k tomu, že se zákonodárci v poslední době snaží dlužníkům proces vymáhání naopak zlevnit, je tento krok poněkud nepochopitelný.
ČvP